De broertjes Hiemstra on Tour (de France?) of Uterech.

De voorpret begint al op 5 februari 2015 met de start van de voorverkoop om 13:00 uur zit ik klaar om kaarten te reserveren, maar er is geen doorkomen aan, de teleurstelling begint toe te slaan, zal het wel gaan lukken? Dan zo rond 13:45 kan ik in een keer wel kaarten reserveren. Deze zijn voor het Extra Midnight concert om 23:59, maakt mij niet uit wij hebben kaartjes en zijn erbij.

Kraftwerk Tickets cropHoe het dan trouwens kan dat een aantal mensen bij ons in de rij kaartjes hebben voor alle drie concerten is mij een raadsel. Een dame komt net bij het concert van 20:00 uur weg en sluit om 22:15 weer vrolijk aan in de rij voor het tweede concert deze avond. Ze laat weten dat er morgen ook weer bij is.

Maar goed onze dag begint op 3 juli rond 17:30, na een prima maaltijd verzorgd door Ingrid gaan wij met een goed gevulde maag op weg naar Utrecht. Het zal ons benieuwen. Het centrum van Utrecht zit vanaf 18:00 uur helemaal op slot, hebben wij weer natuurlijk. We besluiten op het laatste moment om toch de kiezen voor de P+R de Uithof. Omdat ook de Jaarbeurs met ruim 6000 parkeerplaatsen ook in het afgesloten gebied ligt, vrezen wij het ergste stel dat de P+R ook vol is? De Tom Tom loodst ons moeiteloos naar de Uithof P+R toe. Ligt toch een behoorlijk stukkie van het centrum af maar wij hebben vanuit de auto de Dom toren al gespot. Wij kunnen de auto probleemloos kwijt want tot onze grote verbazing staan er nauwelijks auto’s geparkeerd, ruimte zat. Dus dat valt mee! Nu de volgende uitdaging hoe komen wij bij Vredenburg? Beneden bij de betaalautomaat zien we dat je voor €5 eurie per dag hier kunt parkeren, en je kan dan ook gratis met de bus naar het centrum met maximaal 5 personen, dat is een koopje waar vind je dat nou tegenwoordig nog voor dit bedrag een parkeerplaats voor de hele dag? Meestal is dat het bedrag per half uur of zo.

Wij zien een bus staan met nummer 28, maar de 9292 app blijkt dit busnummer niet te kennen. Dan maar even vragen. Gaat deze bus naar Vredenburg? Jazeker, maar je mot zo ff aan de overkant instappen. Ik komp der zoo an. Wij stappen weer uit de bus en lopen naar de overkant. En ja hoor hij rijdt een bochie van 500 meter en we mogen nu in dezelfde bus wel instappen. Goed gedaan Jochie! En bedankt. Andre laat het P+R kaartje zien en hij zegt, Ja hoor ik hep et gezien. De bus vertrekt.

Wij zitten met 5 personen in de bus, maar dat veranderd al heel snel, bij de tweede halte is de bus al helemaal vol inclusief staanplaatsen. Hierdoor wordt het ook vervelend warm in de bus. Ingestapte passagiers beginnen in het Engels met elkaar te converseren over een afstand van meer dan 5 meter. Wij krijgen de conversatie ongewild dus luid en duidelijk mee!

De bus slingert zich voort door het Urtechtse. We zien overal op de route heel veel witte partytenten met hoge punten, maar zien nog niks herkenbaars. Zitten wij wel goed? Vredenburg wordt ook niet getoond op het scherm in de bus. Wat al wel opvalt is dat wij op de hele route bij geen enkele auto meer zien rijden, een vreemde gewaarwording in zo’n grote stad. Lege wegen.

Andre vraagt een passagier voor ons. Hey wij moeten naar Vredenburg, zitten wij dan goed? Hij antwoord “Ja dat vraag ik mij ook af, ik moet er ook heen, maar ik heb geen idee”.

Pas twee haltes voor de eindbestemming Utrecht Centraal, verschijnt Vredenburg op het display in de bus. Pfft we zitten dus toch goed! We rijden inmiddels in het centrum, en het is heel erg druk op straat. Overal mensen, afzettingen, politie en mensen met gele hesjes. Om precies 19:45 stopt de bus precies tegenover Tivoli Vredenburg, missie geslaagd wij zij er! De jongen die wij net gevraagd hebben of wij goed zaten, schiet als een haas de bus uit, en rent bijna zonder te kijken de weg over, het laatste wat wij van hem zien is dat hij de hoek van Tivoli omrent en voor ons uit zicht verdwijnt. Ha hij heeft zeker een kaartje voor het concert van 20:00 uur. Was ie ook maar net op tijd!

WP_20150703_001Wij verkennen de omgeving en ontdekken dat de ingang voor Kraftwerk aan de andere kant van het gebouw is. Er staat een lange rij dranghekken maar er staat niemand meer, het is bijna 20:00 uur als wij neerploffen op een terras bij de ingang van het concert. We moeten nog even een paar uurtjes zoetbrengen voordat wij naar binnen kunnen. Zaal open 22:30.

Ondanks het mooie weer waait het toch vrij stevig op het terras waarop wij besluiten toch maar even het centrum van Utrecht in te gaan. Het is er druk en er zijn tal van activiteiten gaande. Na een heerlijk bereide grote hamburger (Nee niet die met die gele M), lopen wij rond 21:45 terug naar Tivoli.

Zo rond 22:00 uur komen wij terug op het terras waar het vanmiddag zo waaide, maar de wind is weg. Er staan slechts vier mensen in de rij bij de dranghekken, dus wij nemen nog maar even een drankje. Om 22:15 begint de rij voor ons gevoel iets te lang te worden en sluiten wij aan in de rij.

Eindelijk gaat het beginnen.

Na 22:30 uur lost de rij snel op en zijn wij om 22:40 al binnen, mooi dit gaat vlot. Wij tonen onze kaarten aan een vrij breed persoon die steeds 5 tot 10 mensen doorlaat, hij zegt, “Pak je identiteitsbewijs er maar vast bij want je wordt zo gecontroleerd”. De kaarten staan inderdaad op naam, maar je wordt dus wel degelijk gecontroleerd of dit klopt met je ID bewijs. De zwarte handel in kaartjes is hierdoor niet meer mogelijk, goede zaak zo hoort het! Alleen kaartjes voor de echte fans en niet meer voor de tussenhandel om hier grof geld mee te verdienen. Dit doen ze wel heel goed bij Kraftwerk. Na de controle ontvang je een polsbandje en de 3D bril. Wow dit gaat ondanks de strenge controle wel heel vlot! Er blijken toch inderdaad wat ID bewijzen niet te kloppen met de naam op de kaart, hoe dit afloopt krijgen wij niet mee, want om 22:50 staan wij al in de zaal. Eerst nog wel een kluisje gescoord zodat de tas in ieder geval niet mee hoeft. Merchandise slaan wij ook over, € 30 voor een T shirt is wat overdreven.

In de zaal is het heerlijk koel, de Airco doet zijn werk bij deze temperaturen, heerlijk. Hier is dus ook over nagedacht.

WP_20150703_018Wij proberen de beste positie te bepalen. Andre kiest ervoor om op het balkon te blijven. Johan ziet nog een lege plek bij het podium en besluit hier te blijven. Je schoenen blijven dan wel bijna aan de vloer plakken van de consumpties van het vorige concert, maar wat maakt het uit, ik sta vooraan. Dan is het vanaf 23:10 nog ff wachten voordat het gaat beginnen. De minuten kruipen voorbij en de zaal loopt toch langzaam maar zeker wel vol. Je hebt altijd mensen die op tijd zijn en mensen die op het laatste moment binnenkomen, en dan denken ook nog even een plek bij het podium te kunnen scoren. Nou niet dus, want ik sta er al en ga hier niet meer weg.

Klokslag 0:00 uur begint het concert. Telefoon in de aanslag ik zal in ieder geval het begin vastleggen. En het lukt!


Geheel onverwacht beginnen de heren met Numbers en Computerworld, helemaal geweldig mijn favoriete nummers. Dit verwacht je niet, je denkt dat ze zullen beginnen met Tour de France. Maar die komt pas na ruim 45 minuten voor het eerst voorbij. En volgens mij spelen zij ook niet het gehele album.

Tijdens het derde nummer Its more fun to compute gaat het even goed mis ik zie Ralf Hütter een paar stevige valse noten uit zijn console toveren, die hij maar met moeite recht kan trekken, je ziet zijn buurman Henning Schmitz kijken van wat gebeurd hier nou toch.

Ik zie trouwens tijdens de show Falk Grieffenhagen het hele concert aan het proberen is Florian Schneider te imiteren, ben hier niet van onder de indruk, begint op een gegeven moment zelf flink te irriteren. Terwijl de overige drie leden heel ontspannen de show afwerken lijkt zijn gehele optreden op een geforceerde act. Jammer. Verder heerst er op het podium een ontspannen sfeer, er wordt over en weer naar elkaar gelachen en zelfs contact gemaakt met technici aan de zijkant van het podium.

kraftwerkDe gehele show vind ik goed gebalanceerd en heeft vanaf het begin af aan een onverwacht verloop, waardoor je zeer regelmatig verrast wordt over de keuze van de tracks. Ook subtiele verwerkingen in de video’s op de achtergrond naar de Grande Depart worden door het publiek hogelijk gewaardeerd.

Groot compliment voor Ralf Hütter die deze voorstelling echt draagt en met een zeer verassende en indrukwekkende live versie komt van The Man Machine. Kippenvel, het komt uit zijn tenen maar is zo indrukwekkend om te zien. Hij heeft het druk alles word bijna live gezongen door hem. Respect!

Bij veel nummers hoor je heel goed dat er flink aan gesleuteld is waardoor deze weer fris, fruitig en strak klinken. Met name de uitvoering van Autobahn is erg sterk en heeft een hoog improvisatie gehalte. Ook de uitvoering van Radioactivity is een regelrechte sensatie. Hij wordt door Ralf Hütter volledig in het Japans gezongen, natuurlijk verwijzend naar de ramp met Fukushima. De eerste anderhalf uur zijn voorbij gevlogen. Wat heb ik een vernieuwende en goed gebalanceerde show gezien met alleen maar de Wow factor.

Dan toch weer helaas het bekende doekje dicht, doekje open “The Robots” en doekje weer dicht. Bij doekje dicht beginnen de niet kenners al luid te roepen om een Zugabe. De echte fans weten dat dit kunstje erbij hoort. Dit onderdeel in de show kennen de fans al meer dan 10 jaar en begint nu echt flinke slijtage te vertonen. Belichting, er zijn stroboscopen bijgeplaatst en muziek zijn exact hetzelfde als 10 jaar terug, hier is dus geen enkele vernieuwing te bespeuren en dat is jammer een gemiste kans en op dit moment stort het geweldige concert volledig in elkaar. Ook het laatste half uur kan deze deceptie niet meer ongedaan worden gemaakt door de band. Deze wordt volledig op de automatische piloot afgewerkt. De sprankeling en het vernieuwende geluid van de eerste anderhalf uur is weg. Ook het einde Boing Boem Tsjak en Music non stop wordt een kunstje. Bij de eerste tonen weet iedere fan al dat het klaar en afgelopen is. Gutennacht en auf wiedersehen, stond 10 jaar geleden als een huis. Ik heb bij de eerste klanken de zaal al verlaten en wacht al buiten op Andre om de thuisreis te aanvaarden.

Uiteindelijk stappen wij na een concertbespreking rond 2:35 in een taxi, die ons met enige omwegen, sorry weg is afgesloten, ik zoek alternatief route en € 30 lichter te zijn toch nog af bij de juiste locatie. Om 3 uur zwaait een parkeermedewerker vanachter het glas naar ons en praat de het navigatie systeem ons netjes de verkeerde kant uit!

Utrecht de Tour de France kan wat ons betreft beginnen!

granddepart-utrecht

Advertenties